why-natural-or-organic

Γιατί φυτικά ή οργανικά Καλλυντικά;

Υπάρχει αρκετή παραφιλολογία γύρω από τα φυτικά ή οργανικά καλλυντικά και τη χρήση χημικών συστατικών στα προϊόντα περιποίησης. Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν υπάρχει καλλυντικό προϊόν χωρίς χημικά συστατικά και δε σημαίνει ότι όλα τα χημικά συστατικά είναι βλαβερά για το δέρμα ή τον οργανισμό. Για παράδειγμα η γλυκερίνη (Glycerin or Glycerol), που υπάρχει στα περισσότερα προϊόντα περιποίησης και είναι γνωστή γιατην ιδιότητά της να συγκρατεί την υγρασία στο δέρμα, μπορεί να παραχθεί στο εργαστήριο ή να την πάρουμε από τη φύση.  Τόσο το FDA (U.S Food and Drug Administration) όσο και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία κατατάσσουν τη Γλυκερίνη στα ασφαλή συστατικά (http://www.cosmeticsinfo.org/ingredient/glycerin-0).

Η ουσία είναι κατά πόσο προτιμούμε  ένα καλλυντικό προϊόν που τα συστατικά του προέρχονται από τη φύση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και όχι από το εργαστήριο.

Αυτή ακριβώς είναι και η φιλοσοφία του “Detox Beauty”, «επιλέγουμε προϊόντα περιποίησης με συστατικά που προέρχονται από τη φύση, κατά το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, χωρίς συμβιβασμούς ως προς το αποτέλεσμα». Εταιρίες οι οποίες δοκιμάζουν τα προϊόντα τους σε ζώα, ενώ υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι, δε γίνονται φυσικά αποδεκτές. Επίσης δε γίνονται αποδεκτές εταιρίες που πωλούν τα προϊόντα τους στην Κίνα. Σύμφωνα με την κινέζικη νομοθεσία κάθε καλλυντικό προϊόν πριν τοποθετηθεί στο ράφι πρέπει να δοκιμάζετε σε ζώα, προκειμένου να εξακριβωθεί η ασφάλειά του.

(http://www.skingurus.gr/show/?id=666).

Μετά απο ενδελεχή έρευνα και διασταύρωση πηγών καταλήξαμε στα παρακάτω επτά (7) χημικά συστατικά, τα οποία ή θα πρέπει να απουσιάζουν εντελώς απο τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε ή να μην ξεπερνούν τα συγκεκριμένα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:02009R1223-20160812&from=EN) .

Η παρακάτω λίστα σε καμιά περίπτωση δεν ολοκληρώνει τον κατάλογο των χημικών συστατικών με πιθανές παρενέργειες. Αποτελεί προϊόν διασταύρωσης στοιχείων από έγκυρες πηγές.          Για οποιαδήποτε απορία αναφορικά με χημικές ουσίες παρακαλώ επικοινωνήστε στο: efistarfa@detoxbeauty.eu

Χημικά Συστατικά με πιθανές βλαβερές συνέπειες

Parabens

Τα parabens είναι μια ομάδα χημικών που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στα προϊόντα περιποίησης. Έκαναν την εμφάνισή τους τη δεκαετία του ’50 και σήμερα χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά, λοσιόν, σαμπουάν και πολλά άλλα προϊόντα.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η χημική ουσία είναι απόλυτα ασφαλής όταν βρίσκεται σε μικρές ποσότητες, σε περιεκτικότητα 0,01-0,03%, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Περιβαλλοντικοί οργανισμοί και οργανισμοί υγείας ωστόσο έχουν εκφράσει ανησυχίες για τα parabens. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2004 έδειξε ότι μπορεί να υπάρχουν υπο-προϊόντα της ουσίας σε καρκινικούς όγκους στο μαστό.

Δεν έχει αποδειχθεί η σχέση των parabens με τον καρκίνο, όμως έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι χημικές αυτές  ουσίες μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων κι έτσι μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία ανάπτυξης των κυττάρων. Παράλληλα, μπορεί να εμποδίσουν την ομαλή λειτουργία του ορμονικού συστήματος.

Στο πρόσφατο παρελθόν, η τοξικολογία των parabens αναθεωρήθηκε στην E.E. και τις Η.Π.Α. 

Στα καλλυντικά, σύµφωνα µε την ευρωπαϊκή οδηγία 76/768/EEC, επιτρέπεται η συντήρηση των καλλυντικών προϊόντων µε MP, EP, PP και BP (είδη parabens) σε µέγιστη συνολική συγκέντρωση του χρησιµοποιούµενου συνδυασµού µέχρι και 0,14%w/w.

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-1051_en.html

Phthalates

Οι φθαλικοί εστέρες είναι άχρωμες, άοσμες χημικές ενώσεις μεγάλου ή μικρού μοριακού βάρους που χρησιμοποιούνται ως πλαστικοποιητές κυρίως στη βιομηχανία πλαστικών αλλά και καλλυντικών. Περιέχονται με διαφορετικές μορφές στη σύνθεση πολλών καλλυντικών και προϊόντων προσωπικής υγιεινής, για παράδειγμα σε σαμπουάν και κοντίσιονερ, βαφές, hairsprays, αποσμητικά και προϊόντα μακιγιάζ.

Τι να κοιτάξετε στις ετικέτες: α)  dibutyl phthalate (DBP): χρησιμοποιείται σε βερνίκια και έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ενδοκρινής αποδιοργανωτής ή διαταράκτής με πιθανές παρενέργειες υψηλής επικινδυνότητας. – μιμούνται τη δράση των ορμονών β) Diethyl phthalate (DEP): χρησιμοποιείται ευρέως σε αρώματα και αρωματικά προϊόντα για να ενισχύσει τη διάρκεια του αρώματος . Πολλές φορές βρίσκεται κρυμμένο κάτω από το συστατικό “fragrance” στις ετικές των αρωμάτων γ) Di-2-ethylhexylphthalate (DEHP)

Δύο δεκαετίες ερευνών υπέδειξαν ότι οι φθαλικοί εστέρες εμποδίζουν τη λειτουργία των ορμονών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες σε κρίσιμες περιόδους ανάπτυξης του οργανισμού. Ιδιαίτερα ευπαθής είναι οι έγκυες γυναίκες και όσες θηλάζουν.

 DBP (dibutyl phthalate) και DEHP (Di-2-ethylhexylphthalate)  απαγορεύεται να υπάρχουν ως συστατικά σε καλλυντικά που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

http://www.safecosmetics.org/get-the-facts/chemicals-of-concern/phthalates/

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-05-838_en.htm

Triclosan (Τρικλοζάνη)

Η Τρικλοζάνη είναι Μια λευκή πούδρα χημικής προέλευσης, η οποία έχει την ιδιότητα να σκοτώνει μια μεγάλη γκάμα βακτηριδίων . Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται, για περισσότερο από 40 χρόνια, στη σύνθεση πολλών προϊόντων προσωπικής υγιεινής ως αντιβακτηριδιακός και αντιμυκητησιακός παράγοντας καθώς και σαν συντηρητικό σε καλλυντικά.

Το Triclosan χρησιμοποιείται στα σαπούνια γιατί παραμένει στο δέρμα και συνεχίζει τη βακτηριοκτόνο δράση του ακόμα και μετά το ξέπλυμα . Εμπλουτίζει τη σύνθεση προϊόντων κατά της ακμής γιατί σκοτώνει τα βακτηρίδια που την προκαλούν. Ανάλογη δράση έχει και στα βακτηρίδια που προκαλούν κακοσμία , γι’ αυτό περιέχεται και σε πολλά αποσμητικά. 

Η υπερβολική χρήση Triclosan ενδέχεται να κάνει τα βακτηρίδια πιο ανθεκτικά στους αντιβακτηριδιακούς παράγοντες (όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα αντιβιοτικά). Για το λόγο αυτό η Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπει τη χρήση του στα καλλυντικά αλλά σε συγκέντρωση μικρότερη του 0,03 σε οδοντόκρεμες, σαπούνια, ζελ, αποσμητικά, πούδρες και προϊόντα κατά της ακμής και 0,02 σε στοματικά διαλύματα (Οδηγία της Ευρωπαϊκή Ένωσης No 358/2014(3)

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014R0358&from=EN

Αναρίθμητες μελέτες έχουν αποτύχει να εντοπίσουν στοιχεία ότι το triclosan, ενεργό συστατικό πολλών αντιβακτηριδιακών σαπουνιών, απολυμαντικών χεριών και σώματος, υπερέχει του κλασσικού συνδυασμού σαπουνιού και νερού.

Επίσης τα  τελευταία χρόνια, ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι το Triclosan είναι συστατικό υψηλής τοξικότητας  και ορμονικός διαταράκτης, καθώς εργαστηριακές μελέτες σε ζώα (ποντίκια) είχαν ως αποτέλεσμα τη διατάραξη της δράσης του θυρεοειδούς. Η ενίσχυση των αλλεργιών μπορεί να είναι ακόμα μια παρενέργεια.

Sulfates

Τα sulfates (Sodium Laureth Sulfate ή Sodium Lauryl Sulfate)  είναι καθαριστικοί παράγοντες που δημιουργούν αφρό, και τα συναντάμε μεταξύ άλλων στα σαμπουάν, τα καθαριστικά σώματος και τις οδοντόκρεμες. Ενώ τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και το FDA και το Health Canada θεωρούν τα sulfates ως ασφαλή συστατικά, ένα υποπροϊόν των Sulfates με την ονομασία “1,4-dioxane” θεωρείται καρκινογενές. Για κάθε δέκα εκατομμύρια γραμμάρια SLES που παράγονται, παράγονται 10 γραμμάρια “1,4-dioxane”. Η εποπτεύουσα αρχή του Καναδά έχει απαγορεύσει το “1,4-dioxane” από τη χρήση του σε καλλυντικά.

http://www.safecosmetics.org/get-the-facts/chemicals-of-concern/14-dioxane/

Mineral Oils (Ορυκτέλαια)

Το ορυκτέλαιο προστίθεται συνήθως σε πολλά προϊόντα ομορφιάς συμπεριλαμβανομένων των ενυδατικών κρεμών και των λοσιόν καθώς επίσης καιτου make-up και των προϊόντων μαλλιών. Είναι μια δημοφιλής καλλυντική πρόσθετη ουσία επειδή δεν έχει καμία οσμή, και είναι ανεκτό από το δέρμα.

Εκτός αυτού, το ορυκτέλαιο αποτελεί αντικείμενο σοβαρών ανησυχιών σχετικά με την πιθανή τοξικότητα και τη δυνατότητα του να φράζει τους πόρους, αυξάνοντας τον κίνδυνο του εγκλωβισμού και της ακμής. Το ορυκτέλαιο προκύπτει ως υποπροϊόν κατά την απόσταξη του πετρελαίου. Μια τέτοια προέλευση, δεν μπορεί παρά να προκαλείανησυχία για την τοξικότητα αυτού του ελαίου δεδομένου ότι τα πετρελαιοειδή περιέχουν βενζόλιο,έναν από τους πιο ισχυρούς ανθρώπινους καρκινογόνους παράγοντες.

http://eurlex.europa.eu/legalcontent/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:02009R1223-20160812&from=EN (Annex II )

Talc

Το ταλκ αποτελείται κατά κύριο λόγο από τάλκη ή από πυριτικό μαγνήσιο, το οποίο προκύπτει από την ανάμειξη του πυριτίου με το μαγνήσιο, το οξυγόνο και το υδρογόνο. Στις μέρες μας, το ταλκ χρησιμοποιείται κυρίως ως βασικό συστατικό στα καλλυντικά προϊόντα όπως επίσης και για άλλα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά για χρήση κυρίως από τις γυναίκες. Βασικός στόχος του είναι να απορροφά την υπερβολική λιπαρότητα ή υγρασία διατηρώντας το δέρμα στεγνό, προλαμβάνοντας το σχηματισμό εξανθημάτων.

Στη φυσική του μορφή, το ταλκ περιέχει μια τοξική ουσία που είναι κυρίως γνωστή με την ονομασία αμίαντος και σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, από το 1970  στην Αμερική, θεσπίστηκαν κανόνες για τη μη χρήση αμιάντου στο ταλκ. Η χρήση του talc περιορίζεται σε συγκεκριμένα όρια στα καλλυντικά προϊόντα απο την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (δες ANNEX III, http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:342:0059:0209:en:PDF

Coal Tar

Το Coal Tar χρησιμοποιείται στα αντιπυτιριδικά σαμπουάν, για θεραπείες του τριχωτού της κεφαλής, σε βαφές μαλλιών και σε λοσιόν.Είναι ένα παράγωγο προϊόν που προκύπτει απο την καύση του άνθρακα. Έχεις αποδειχθεί ότι δύναται να προκαλέσει καρκίνο στον ανθρώπινο οργανισμό. Η Ευρωπαική Ένωση στη γνωστή οδηγία για τις χημικές ουσίες στα καλλυντικά No 1223/2009, εντάσσει το συστατικό “Coal Tar” στο παράρτημα 2 (Annex II) με τις απαγορευμένες χημικές ουσίες.

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:02009R1223-20160812&from=EN

Formaldehyde (Φορμαλδεΰδη)

Θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον ανθρώπινο οργανισμό. Χρησιμοποιείται μόνη της σαν συντηρητικό ή ελευθερώνεται στα καλλυντικά από διάφορα άλλα συντηρητικά όπως Quaternium-15, DMDM hydantoin, Imidazolidinyl urea, Diazolidinyl urea, Sodium Hydroxymethylglycinate. Είναι απαγορευμένη ουσία στην Σουηδία και της Ιαπωνία ενώ επιτρέπεται στον Καναδά μέχρι συγκέντρωση 0.2% . Στην ΕΕ επιτρέπεται μέχρι 0.1% για τα προϊόντα για την περιποίηση του στόματος και 0,2 για τα υπόλοιπα προϊόντα, ενώ τα τελικά προϊόντα που περιέχουν φορμαλδεΰδη ή ουσίες που ελευθερώνουν φορμαλδεΰδη πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά στην επισήμανση την ένδειξη: «περιέχει φορμαλδεΰδη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: